Călători, alaturi de Marco Polo, pe Planeta Albastră

Cu cine: Cursul va fi sustinut de Cristina Miron si Flori Druga
Cind: din 18.01, in fiecare marti, timp de 8 intilniri, de la ora 17.30
Numar de sedinte: 8, durata unei sedinte este de 60 de minute
Cost: 160 lei
Grupa de virsta: 9-13 ani


Scopul cursului este acela de a descoperi impreuna cu copiii pasiunea cu care inaintasii au vrut sa afle mai mult despre lumea care ii inconjoara.Sa descopere noi tari, sa afle lucruri minunate despre alte popoare. Vom depana istoria lui Marco Polo, calatorind alaturi de el din Europa pina in indepartata Asie, aducind din nou mirodeniile, savurindu-i jurnalul de calatorie. Atelierul este impartit in 2, parti astfel in primele 4 intilniri vor experimenta si vor discuta despre parcursul geografic al calatoriilor faimosului venetian, impreuna cu inimoasa noastra profesoara de geografie Cristina Miron. A doua parte a atelierului, respectiv in ultimele patru intilniri Flori Druga va completa parcursul geografic cu istoria acestor calatorii.
  1. Cine este Planeta Albastră? Facem cunoştinţă cu Pământul, Planeta Albastră. Cu ajutorul unui ou fiert, aflam despre alcătuirea internă a Pământului. Calatorind pe harta lumii, descoperim continentele şi oceanele!
  2. Marii călători descoperă Asia Il vom insoti pe Marco Polo, celebrul neguţător veneţian, pe drumul lui din Europa, spre Asia. Pe harta Asiei, cu ajutorul unei caravane de cămile,vom străbate vechiul Drum al Mătăsii (Podişul Anatoliei, Armeniei, Valea Tigrului, oraşele Mosul, Bagdad, Basra...).
  3. Peisaje din Asia Cum arata Asia in realitate? Vom vedea imagini concrete cu peisaje din Asia: munţi, podişuri, câmpii, deşerturi.
  4. Exotica Asie Mirodenii-piper, cuişoare, ghimbir, scorţişoara., mătase, lapte de cocos, vin de palmier, ceai, pietre scumpe, obiecte de jad - iată ce ne-a adus Marco Polo din Asia! Le vom cunoaşte pe toate. 
  5. Vremea mea si vremea bunicilor - cateva elemente despre timp: Exercitii de tip “mai nou, mai vechi” cu ajutorul unor obiecte si imagini; Realizarea unei axe a timpului personalizata cu evenimente importante pentru copil si familia sa; De ce impart istoricii timpul in ere si epoci?  De unde stim despre trecut? Exemple de surse istorice .
  6. De  ce plecau europenii spre China? Cum se calatoreste in Evul Mediu- primejdii, atacuri, obstacole si conditiile pe care le ofera drumurile. De unde vine numele de China? Cum s-a deschis ruta comerciala numita Drumul Matasii in timpul dinastiei Han.  Inventiile chinezesti (portelanul, busola, matasea, praful de pusca ) si mirodeniile – atractia negustorilor arabi si europeni.
  7. Marco Polo la curtea Hanului Kublai Han: Cine erau mongolii si de ce un han mongol  conducea  China?   Marele Zid Chinezesc . De ce au construit chinezii un zid de aproape 6 200 de km?   Calatoriile lui Marco Polo in China si in restul Asiei.
  8. Reintoarcerea acasa si cartea scrisa de Marco Polo: Cartea Calatoriilor- cartea lui Marco Polo care devine lucrarea de capatai a navigatorilor in secolele urmatoare. Sfarsitul vietii lui Marco Polo. Viata de zi oamenilor obisnuiti in China medievala