Povestea unei civilizatii distruse de un Vulcan - Creta

Cu cine: Cursul va fi sustinut de Cristina Miron si Flori Druga
Cind: din 21.01, in fiecare vineri, timp de 8 intilniri, de la ora 17.30
Numar de sedinte: 8, durata unei sedinte este de 90 de minute
Cost: 160 lei
Grupa de virsta: 9-13 ani

Scopul cursului este acela de a patrunde in civilizatia cretana - de a afla afla adevarul istoric si de a vedea mai departe de el, legenda. Dupa o calatorii fascinante prin labirint, prin palatele si casele cretane, lava vulcanului va sterge si va acoperi pe vecie povestile. De ce erup vulcanii? Se intimpla si astazi? Ce ramine in urma unei eruptii?- partea a doua a cursului va raspunde la aceste intrebari.


Atelierul este structurat astfel:


  1. Vremea mea si vremea bunicilor- cateva elemente despre timp:exercitii de tip “mai nou, mai vechi” cu ajutorul unor obiecte si imagini; realizarea unei axe a timpului ; personalizata cu evenimente importante pentru copil si familia sa; de ce impart istoricii timpul in ere si epoci; de unde stim despre trecut? Exemple de surse istorice 
  2. Creta , o mare civilizatie insulara - Ce este o civilizatie? Localizarea pe harta a insulei Creta       Religie si legende. Legenda regelui Minos si legenda minotaurului – prin jocuri si imagini se face distinctia dintre legenda si adevar istoric
  3. Orasele si palatele Cretei minoice - Palatele din Knosos si Faistos- o calatorie imaginara, cu ajutorul unor materiale multimedia, pe insula regelui Minos; Frescele care decorau palatele si casele cretanilor- sursa istorica. Realizarea unei fresce din gips pe care copiii picteaza cu acuarele 
  4. Viata in Creta - Cum au ajuns cretanii stapanii Marii Mediterane? Comertul si navigatia.Jocurile si sportul: jocul de table, boxul, “saritul peste taur” si altele.Caderea Cretei: eruptie vulcanica, cutremur, tsunami?
  5. Construirea unui vulcan  Ce este un vulcan? Cu ajutorul unor obiecte specifice, copiii vor construi un vulcan, invăţând astfel părţile componente.
  6. Localizarea vulcanilor pe harta lumiii şi ai României - Ce sunt magma, astenosfera şi care este motivul apariţiei deasupra scoarţei terestre a lavei.
  7. Să facem cunoştinţă cu Etna şi cu Hekla - -vizionarea unor filmuleţe care prezintă activitatea vulcanică a doi vulcani activi din Europa, unul situat in Italia, Etna, celălalt in Islanda, Hekla.
  8. Ce sunt cutremurele? Strâns legate de activitatea vulcanilor este şi producerea cutremurelor. Ce sunt ele, cum şi de ce apar? Care sunt metodele de a ne proteja în caz de cutremur? Exerciţiu de salvare în caz de cutremur.